Kursen är en samarbetskurs mellan Umeå universitet och Hanken Svenska handelshögskolan i Vasa, och består av tre delprestationer:

Gränsöverskridande affärer – Företag och marknadsföring, utmaningar och möjligheter (5 sp, kurskod 5745-1))
Gränsöverskridande perspektiv på planering och utvecklingsarbete (5 sp, kurskod 5745-2)
Kommunikation inom organisationer i Kvarkenregionen (5 sp, kurskod 5745-3)

Kursen ges på svenska (och delvis på engelska).

Kursen syftar till att ge en djupare analys av förutsättningarna för gränsöverskridande samarbete och planering i ett gränsområde (Kvarken) med hänsyn tagen till kulturella skillnader och likheter, språkens betydelse för förståelse och kommunikation, förutsättningar för regional ekonomisk utveckling över nationsgräns. Kursens övergripande akademiska syfte att är att systematiskt studera förutsättningarna för regional utveckling, gemensamma ekonomiska och strategiska målsättningar med barriärer såsom språk, kultur, historia, avstånd, regelverk och administrativa gränser. Målet är att studenterna skall kunna arbeta med gränsöverskridande verksamheter såsom ekonomisk utveckling, planering, företagssamarbete m.m. i gränsområden i allmänhet.

Kursen har tre närträffar i Umeå och Vasa. Alla tre delprestationer går parallellt. Kursens upplägg planeras i mån av möjlighet så att det inte krockar med övrig undervisning på Hanken.

Kursen lämpar sig både för kandidat- och magisterstuderande.

Se närmare beskrivning under varje delprestation.